Paul van Kemenade International Quartet

Zaterdag 13 januari  | 20:30  | €20  | studenten € 12,50

Paul van Kemenade’s paradepaardje is de absolute internationale droomgroep met -naast Paul zelf- de Amerikaanse trombonist Ray Anderson. Maar ook de andere twee leden van het ensemble zijn “hors categorie”. Altsaxofonist Paul van Kemenade, contrabassist Ernst Glerum en drummer Han Bennink wonnen ieder voor zich de Boy Edgar Prijs. De Amerikaanse trombonist en vijfvoudig Downbeat Critics Poll-winnaar Ray Anderson voelt zich op zijn gemak bij zijn Nederlandse zielsverwanten. Critici van onder meer Jazz Times, Downbeat en The Guardian prijzen hun flexibele samenspel.

De Amerikaanse trombonist Ray Anderson is een expressieve blazer die de oude en nieuwe tradities van Chicago en New Orleans in zich verenigt. Bassist (en pianist) Ernst Glerum staat er bekend om dat hij melodie en stuwende ritmiek op onnavolgbare wijze weet te verbinden. Drummer Han Bennink, net als Glerum lid van het ICP Orkest, is meer dan 45 jaar het internationale uithangbord van de Nederlandse geïmproviseerde muziek omdat hij behalve een prikkelende improvisator ook een onbedaarlijke swinger is.

De Volkskrant: “Het internationale kwintet van Van Kemenade is een klasseband die eigenlijk alles bezit wat je hoopt te horen tijdens een jazzconcert. Boeiende composities, badderend in historie, enorme persoonlijkheden, en vooral: een lenigheid van hier tot Tokio. Soms hoorde je een compleet orkest van Charles Mingus en vervolgens een wervelend Charlie Parker thema dat weggleed in vrije improvisatie.” (Tim Sprangers, De Volkskrant)

‘Ray Anderson’s trombone chops have the strength of tensile steel and the flexibility of latex, and his technique allows him to play whatever ideas enter his mind. What enters it has large components not only of beauty but of whimsy and nonsense. In addition to the range of Yma Sumac and tonal variety approximating that of a 16-piece band, Anderson has taste’ (Jazz Times).

Artiesten:
Paul van Kemenade altsax / Ray Anderson trombone / Ernst Glerum bas / Han Bennink drums
Geen velden gevonden.