Jeroen van Vliet Moon Trio

Za 5 maart 2022 | 20.30 u | Toegang €16,00 Studenten €10,00

Pianist Jeroen van Vliet was al in vele combinaties in Leiden te zien. Alweer langere tijd geleden in het quintet van Paul van Kemenade en in Gatecrash van Eric Vloeimans, en met zangeressen Kristina Fuchs en Simin Tander. Maar ook met zijn eigen trio, met zijn band Sikeda en met het project Zeeland Suite Revisited, waarin hij met een grotere bezetting een nieuwe versie van de roemruchte suite van pianist Leo Cuypers bracht en waarmee hij in 2015 ook Hot House aandeed. Het meest recent was hij bij Hot House te gast met de formatie Estafest. Zijn onmiskenbaar grote en essentiële rol in de Nederlandse jazz werd in 2014 gehonoreerd met de Buma Boy Edgarprijs.

Een relatief nieuw project van Van Vliet dat nog niet eerder in Leiden te zien was, is het Moon Trio, dat hij in 2015 oprichtte samen met Cord Heineking (bas) en Mark Schilders (drums). In oktober 2016 verscheen hun eerste album Earth – Time op het Duitse label Jazzhaus. En in mei 2020 volgde in eigen beheer een tweede album: Monochromes.

In de muziek van het trio nemen elektronica en effecten een belangrijke plaats in. Piano, bas en slagwerk krijgen op deze manier een nieuwe dimensie, en er ontstaan geheel nieuwe mogelijkheden voor zowel de composities als de improvisaties. Daarbij smelten akoestische muziek en elektronische effecten in een perfecte balans samen. Voor het tweede album is het experiment met het bereik van de instrumenten opnieuw uitgebreid door de elektronica verder aan te vullen zodat als het ware een Moon Trio 2.0 is ontstaan. Het resultaat wordt door recensenten omschreven als ruimtelijk, mysterieus, vervreemdend en melancholisch maar ook als groovend en verhalend.

Maar aan de basis van dit alles, ook in de meer experimentele muziek van het trio, ligt steeds het lyrische, soms verstilde spel van Jeroen van Vliet, gekenmerkt door zijn bijzondere timing, toucher en intonatie.

Jeroen van Vliet piano, effecten, composities / Cord Heineking electrische bas, contra bas, effecten  / Marc Schilders drums

website Jeroen van Vliet, muziek

Geluidsfragment

 

Geen velden gevonden.