Lucas Santana 5tet

Za 12 november 2022 | 20.30 u | Toegang €16,00 Studenten €10,00

Onderdeel van The Records On Tour / Powered by VNJJ & Keep an Eye Foundation 

Als een van de winnaars van een Keep an Eye Award 2020 voor jong jazztalent in Nederland maakt Lucas Santana, nu het weer kan, met zijn kwintet een tour langs de jazzpodia.

Vanaf het moment dat hij in 2015 vanuit Brazilië met een beurs aan het Conservatorium van Amsterdam neerstrijkt, speelt de Braziliaanse saxofonist en fluitist Lucas Santana in een enorme diversiteit aan ensembles, variërend van trio’s tot big bands (inclusief Jazz Orchestra of the Concertgebouw en Metropole Orkest), en hij bestrijkt daarbij een breed scala aan jazz, blues, soul en latin. Gevraagd naar zijn invloeden in de jazz noemt Lucas van de oudere generatie Charlie Parker, Cannonball Adderley, John Coltrane en Joe Henderson en van de jongere Joshua Redman en Miguel Zenón. Maar daarnaast blijft hij ook altijd trouw aan zijn Braziliaanse roots.

Inmiddels is hij een spraakmakende figuur in de Nederlandse scene geworden. Hij treedt op tijdens het Amsterdamse Grachtenfestival en in augustus mocht hij als artist in residence van het meerdaagse jazzfestival Amersfoort zijn diverse projecten presenteren, waaronder Brazilian Experience en een project met klassieke strijkers.

Bij Hot House staat Lucas Santana op het podium met zijn eigen 5tet. De jazz die hij met dit kwintet laat horen, wortelt sterk in de energieke hard bop, maar ook hier klinkt zijn Braziliaanse achtergrond op allerlei niveaus door. In april 2021 kwam het album Reflections op Zennez Records uit, en onlangs is er met Ambivalence alweer een opvolger verschenen.

In zijn kwintet weet Lucas zich vergezeld van toonaangevende jazzmusici van de “Next Generation”: pianist Timothy Banchet, bassist Tijs Klaassen, drummer Tim Hennekes en gitarist Davor Stehlik, stuk voor stuk jonge talenten die niet meer weg te denken zijn van de Nederlandse jazzpodia. Zo was Tijs Klaassen recent bij Hot House te zien in Mo van der Does’ Motet, en Tim Hennekes in Anton Goudsmits Ton Petit +.

Lucas Santana sax, composities / Davor Stehlik gitaar / Timothy Banchet piano / Tijs Klaassen bas / Tim Hennekes drums

Geluidsfragment

Geluidsfragment

…”De muziek is eigentijds, maar melodisch prettig gerelateerd aan de hardbop en allemaal geschreven door Lucas Santana. Daarnaast speelt Lucas strak en loepzuiver op z’n altsax….”
JazzFlits Magazine – Netherlands

…”Santana is een ongelooflijk talent, zoals je er maar enkele per generatie tegenkomt. Zijn debuut vormt meteen een volwassen productie, met eigen stukken en een aanpak die je eerder bij een dertiger of veertiger zou verwachten. Het verhaal van hardbop heeft hij zich volkomen eigen gemaakt en dit vormt dan ook de leidraad voor dit bijzonder levendige album. Op zijn altsaxofoon beschikt hij over een sprankelende en loepzuivere toon, die geschikt is voor de meest heftige uptempi.
Jazzenzo – Netherlands

From the moment he set foot in the Conservatorium van Amsterdam in 2015, Brazilian saxophonist and flute player, Lucas Santana has been playing in any group imaginable. There were trios, quartets, quintets and big bands (Four Tops & Temptations and Metropole Orkest included), covering a wide range of jazz, blues, soul and Brazilian music. Among a few international
awards such as Downbeat Award 2021, Keep an Eye Records 2020 and Latin Grammy Cultural Cultural Foundation 2016, Lucas’s main focus lies with his quintet. Their first album named Reflections was released on Zennez Records in April 2021. Lucas mentions Charlie Parker, Cannonball Adderley, John Coltrane and Joe Henderson as his influences, next to players like Joshua Redman and Miguel Zenon. His music has that energetic hard bop vibe, but his Brazilian roots shine through on many levels.

Geen velden gevonden.