John Engels Trio

Za 25 november 2023 | 20.30 u | Toegang €16,- Studenten €10,-

Nederlands Jazzicoon viert zijn Platina Jubileum.

Drummer John Engels, een waar begrip in de Nederlandse jazz, viert dit jaar zijn platina jubileum als muzikant. Hij doet dit in Leiden bij Hot House met zijn eigen trio, waarin deze keer Jasper Blom op tenorsaxofoon de plaats inneemt van Benjamin Herman (altsaxofoon).

In 1953 had hij zijn eerste optredens en op 13 mei jongstleden gaf hij in het Bimhuis in Amsterdam een feestelijk dubbelconcert ter gelegenheid van zijn 88ste verjaardag. En nog steeds verbaast hij het publiek met zijn muzikale energie en souplesse en de interactie met wie hij maar op het podium staat. Zijn staat van dienst is indrukwekkend: hij was het “kloppend hart” van Nederlandse ensembles als The Diamond Five, de big band van Boy Edgar en het trio Louis van Dijk en hij begeleidde vele Amerikaanse grootheden zoals onder anderen Stan Getz, Ben Webster en Chet Baker.

Hot House bezocht hij regelmatig, in andermans band maar ook samen met Mark Haanstra (basgitaar) en Miguel Martinez (altsax) in hun Barnicle Bill Trio. Het meest recent was hij in 2015 te zien, met zijn eigen kwintet, in het kader van de “Vogel Vrij Tour” toen hij 80 werd.

Bij John Engels valt er vaak wat te vieren maar in 2020 gooide Corona roet in het eten. Geplande concerten van zijn trio met Benjamin Herman en Joris Teepe (contrabas) moesten worden afgelast. Wel namen zij in een leeg Bimhuis “When Will the Blues Leave” op, een album dat veel lof kreeg in de pers en waarvan de jazzballad “The Peacocks” een streaming-hit op Spotify werd.

Maar bij Hot House hoort u dus John Engels, Joris Teepe en Jasper Blom: een supertrio in een verrassende nieuwe samenstelling.

John Engels drums / Joris Teepe contrabas / Jasper Blom tenorsax

Jazzhelden interview

fotograaf (c) Bastiaan van Schip

Geen velden gevonden.