Jeroen Manders Quartet

Za 19 februari 2022 | 19.30 u | Toegang €16,00 Studenten €10,00

Let op: dit concert begint om 19.30 uur!

Tenorsaxofonist en componist Jeroen Manders raakte al jong in de ban van Louis Amstrong, Duke Ellington en Count Basie. In de loop der tijd heeft hij opgetreden met bekende jazzmusici zoals Ben van den Dungen, Jarmo Hoogendijk, Barry Harris, Marco Kegel, Juraj Stanik en Rob Agerbeek.
Ook was hij actief in de band Akasha en maakte hij deel uit van de James Brown Tribute Band.
Daarnaast heeft hij zijn eigen quartet, met daarin toetsenist Marc van Roon, bassist Erik Robaard en drummer Wim Kegel.

Voor zijn debuutalbum als bandleider, de cd To the Ends of the Earth op het label Mons Records, wist Jeroen Manders een quintet op de been te brengen, met niemand minder dan trompettist en flügelhornist Ack van Rooyen, zijn oud-docent.

Het lag al eerder in de bedoeling een concert van dit kwintet bij Hot House te programmeren, als concert in de tournee ter ere van de Buma Boy Edgar Prijswinnaar van het jaar 2020: juist deze legendarische Ack van Rooyen, een van de pioniers van de jazz in Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Nu er weer meer mogelijk is en het concert eindelijk kan plaatsvinden zal het zonder de gelauwerde moeten zijn: Ack van Rooyen overleed november vorig jaar op 91-jarige leeftijd.

Marc van Roon was eerder bij Hot House te zien als pianist in de band Sonic Halo van Tineke Postma en Greg Osby. Daarnaast heeft hij samengewerkt met David Liebman en Michael Moore. Hoe veelzijdig hij als toetsenist is blijkt alleen al hieruit dat hij op het label Challenge zeer diverse cd’s uitbracht: als solist, in een duo-bezetting met drummer Wim Kegel en met zijn eigen trio.

Wim Kegel is een drummer die het traditionele met het progressieve, eigentijdse en persoonlijke weet te combineren. Hij verleende medewerking aan tal van cd’s, onder andere van Tony Overwater en Maarten Ornstein, maar hij maakt als vaste drummer ook deel uit van bands zoals Braskiri en van Neerlands eigen “fusieband” Special Delivery.

Erik Robaard studeerde bas aan het Hilversums Conservatorium bij Viktor Kaihatu en Koos Seriese. Behalve dat hij volop actief is in de jazz maakte hij ook veel zijstappen naar musicals, klassieke muziek, pop en muziektheater. Hij maakte tournees met Thijs van Leer (in Thailand) en Ad Colen (in Indonesië).

Jeroen Manders sax / Marc van Roon toetsen / Erik Robaard bas / Wim Kegel drums

‘Stevig geworteld in de traditie, met het vizier wijd open voor nieuwe geluiden, altijd intens in het moment! Bovenal staat het muzikale verhaal centraal bij dit kwartet. Het is dan ook geen toeval, dat deze musici jarenlang een hecht tandem vormden met meesterverteller Ack van Rooyen.’  Jeroen Manders

Geluidsfragment met Ack van Rooyen

Artikel

Geen velden gevonden.