Improvisatie workshop

Ma 30 okt 2023 tot april 2024| 20 – 22 u | 20 sessies

Jazzpodium Hot House organiseert een workshop voor amateurmuzikanten: een unieke kans om samen te spelen en te leren improviseren in verschillende stijlen.

De workshop staat onder leiding van Pieter de Mast, een ervaren muziekdocent en workshopleider. Hij is zelf actief als saxofonist en fluitist in diverse groepen.

De workshop start op maandagavond 30 oktober 2023. Er zijn negentien sessies in de mooie ruime studio van de ‘Nieuwplaatz’, Sumatrastraat 201, Leiden.
• Negentien maandagavonden van 20.00 tot 22.00 (inclusief een kwartier pauze)
De kosten voor deelname zijn € 200,-
Er is plaats voor maximaal 15 deelnemers.
Geef je op via www.hothousejazz.nl met vermelding van het instrument.
Voor vragen: pieterdemast@gmail.com en 06-44154802
• Op zondagmiddag 21 April 2024 wordt de workshop afgerond met een presentatie voor publiek.
Locatie: Qbus-zaal, Middelstegracht 123, Leiden

Geen noten voor je neus en toch spelen. Dat gebeurt in de jazzmuziek maar ook in andere muziekstijlen. Improviseren lijkt een mysterie maar is wel degelijk te leren. En wat is er leuker dan je eigen muziek te verzinnen. Of je nou een jazzstandard, een eigen melodie, groove of klank als uitgangspunt kiest, er zijn allerlei manieren om je bij het improviseren op weg te helpen. Welke noten kies je? Hoe reageer je op je medespelers en welke keuzes moet je maken om tot een mooie improvisatie te komen?

Jazz is van oorsprong een ‘gastvrije’ muzieksoort en die ‘gastvrijheid’ is niet ergens in de jaren 40 of 50 gestopt. Daarom zullen we ons in de workshop ook niet beperken tot slechts één stijl of periode uit de ruim één eeuw die de jazz inmiddels beslaat, maar putten uit de diverse verschijningsvormen ervan en uit muziekstijlen die een raakvlak met de jazz hebben.

Speciaal voor deze workshop worden arrangementen gemaakt van enkele jazzstandards; maar ook zullen een aantal zogenaamde ‘wereldmuziekstijlen’ aan bod komen waarin improvisatie een belangrijke rol speelt. Improvisatie wordt ook wel eens ‘instant composing’ genoemd; zijdelings zullen we daarom ook aandacht besteden aan het componeren van eigen stukken.

Deze lessen zijn geschikt voor muzikanten van alle leeftijden, van verschillend niveau en uit verschillende muziekstijlen (Dus ook voor “klassieke” musici!). Een redelijke technische beheersing van het instrument is noodzakelijk. Enige kennis van notenschrift is gewenst.

Plaatsing voor de workshop is in overleg met de workshopleider. Na aanmelding zal deze, zo nodig, contact opnemen om informatie in te winnen over muzikale achtergrond en ervaring. A.u.b instrument vermelden.