Frank Elkhuizen en Thea Pieterse ontvangen de Loek Dikker Jazzpodiumprijs

Op vrijdag 28 juni 2024 vond in het BIMhuis (Amsterdam) het concert “Loek Dikker 80 – WATERLAND ENSEMBLES: A CELEBRATION OF 65 YEARS OF MUSIC” plaats, ter ere van de 80ste verjaardag van Loek Dikker. Dit was in meerdere opzichten een fantastisch en -memorabel concert! Halverwege het concert werd de ‘LOEK DIKKER JAZZPODIUMPRIJS’ uitgereikt aan Frank Elkhuizen en Thea Pieterse “vanwege hun bijzondere inspanningen en prestaties voor de Nederlandse Jazz” (zie de afbeeldingen hieronder).

Deze prijs is ingesteld door Loek Dikker en ook naar zichzelf vernoemd als uiting van zijn dank aan mensen die geheel belangeloos, buitengewone inspanningen hebben geleverd aan het mogelijk maken van een podium waarop vele Jazzmusici, waaronder uiteraard ook Loek Dikker zelf, de afgelopen jaren konden optreden. In deze editie werd deze prijs uitgereikt aan Frank Elkhuizen (ex-voorzitter van Hot House) en Thea Pieterse (vormgeving, communicatie en meer) die in 1969 het Leidse ‘Jazzpodium Hot House’ hebben opgericht. Na de oprichting hebben beiden dit podium gedurende 43 jaar geheel belangeloos en met veel enthousiasme geleid en in stand gehouden, samen met het team van de vele vrijwilligers. Hot House Leiden bestaat in 2024 inmiddels 55 jaar en is daarmee één van de oudste Jazzpodia in Nederland.

Aan het begin van de tweede set deelt Loek Dikker ter ere van zijn 80ste verjaardag aan alle aanwezigen de CD uit die gemaakt is van de opnamen op zijn eerste en fel begeerde LP met de titel “Loek Dikker Love Cry and Super Nimbus” (1970). Dit werd op ludieke wijze ingeleid door Frank Jochemsen (NJA) en oud-bandlid, bassist en componist Wim Essed (start op 18:50:00 uur vanaf het begin).

Deze CD is verkrijgbaar via de winkel van het Nederlands Jazz archief (NJA) voor €18,00 excl. verzendkosten. Vrienden van het NJA betalen slechts €16,50 excl. verzendkosten. Het NJA brengt voor vrienden van het jazz archief 4 maal per jaar het Jazz Bulletin uit. Het interview met Loek Dikker kunt u lezen in Jazz Bulletin #131. Bij wijze van speciale actie kunt u dit exemplaar van het Jazz Bulletin meteen gratis mee bestellen. Deze actie loopt tot 1-9-2024 dus doe er uw voordeel mee en maak, voor zover bij u nog niet bekend, kennis met het Nederlands Jazz Archief. Als u het Nederlands Jazz Archief wilt ondersteunen kan dit door vriend van het archief te worden.

Het Waterland Ensemble:
Leo van Oostrom
 soprano sax/alt sax, Jan Menu tenor sax/baritone sax, Louk Boudesteijn trombone, Luciën Matheeuwsen double bass, Pierre Courbois percussie.
Loek Dikker piano/composities/musikale leiding.
Speciale gasten: Friedmar Hitzer violin/viola + mystery guests.

Website Loek Dikker

Uitreiking van de Loek Dikker Jazzpodiumprijs aan Frank Elkhuizen en Thea Pieterse.
(Privé opname van Luuk Kees, Hot House Leiden)

v.l.n.r. Thea Pieterse, Loek Dikker en Frank Elkhuizen