DUBBELCONCERT ALBERT VAN VEENENDAAL

za 10 november 2018 | 20.30u |€16,00 studenten € 10,00

Dubbelconcert van Albert van Veenendaal, twee verschillende aanpakken met dezelfde pianist.

Spoon 3 bestaat al langer en kent inmiddels een iets andere bezetting. De kern is nog steeds Albert van Veenendaal en Jodi Gilbert (Meinrad Kneer woont en werkt alweer enige jaren in Berlijn) daarom zal Tineke de Jong vanavond bij Hot House het trio complementeren. Geen klassiek piano trio maar er kan in vele opzichten van een grensverleggende band gesproken worden. De transparante setting vormt de basis voor schoonheid, confrontatie en avontuur. Eigen stukken en zelfgeschreven of ‘gevonden’ (readymade) teksten worden ten gehore gebracht. Die kunnen absurd, komisch, rauw, poëtisch, boos of pathetisch zijn, vaak met een scherp randje, soms tongue in cheek.

Albert van Veenendaal: de laatste tijd spelen we regelmatig heel fijn samen met Tineke de Jong. Zij is een fantastische violiste met wie ik een mooie plaat heb gemaakt. Ze combineert haar fabelachtige klassieke techniek en klank met een heel eigen manier van improviseren.

Tineke de Jong; Afgezien van klassiek werk (ik ben net klaar met de een begeleiding van het Nationaal Ballet La Dame aux Camélias) improviseer ik ook regelmatig met Albert van Veenendaal in een totaal eigen idioom.

Over zangeres/stemkunstenares Jodi Gilbert schreef Herman te Loo in Jazzflits: ‘There are singers who can sing beautiful songs and there are singers who can do exciting improvisations. There are few who can do both. From the select few, there is one in Amsterdam: the American Jodi Gilbert.’

Duo Rutger van Otterloo & Albert van Veenendaal spelen op het grensgebied van geïmproviseerde- en hedendaagse gecomponeerde muziek. Bereid je voor op episch en beeldende stukken met de groove altijd binnen handbereik!

Van Veenendaal en Van Otterloo onderzoeken op frisse en speelse wijze en vol liefde voor de toon een breed spectrum aan klankkleuren. Op toegankelijke wijze vrij van aard. Soms dromerig wanneer de piano melodielijnen of ritmische akkoorden neerlegt voor een weelderig fladderende sopraansaxofoon. Soms donker groovend, als de baritonsaxofoon een tocht langs een angstvallige afgrond suggereert.

CD-RECENSIE http://www.jazzenzo.nl/?e=3189

https://soundcloud.com/albertv/sets/no-trace