Ellington Workshop

Ma 28 oktober 2019 | 19.30 u |deelnemers, 8 bijeenkomsten €175,00

Ellington workshop

Dit najaar organiseert jazzpodium Hot House een workshop voor amateurmuzikanten: een unieke kans om samen te spelen en te improviseren.
Uitgangspunt is de muziek van jazzpianist, orkestleider en componist Duke Ellington: een absolute sleutelfiguur uit de jazz.
De workshop staat onder leiding van Eric Boeren, een ervaren workshopleider, en zelf onder andere actief als trompettist/kornettist in het All Ellington tentet.
De workshop start op maandagavond 28 oktober 2019, en er zijn acht sessies:
• zeven maandagavonden van 19.30 tot 22.00 met een half uur pauze,
• achtste sessie op zaterdagmiddag 14 december, met ’s avonds om 19.30 een presentatie voor publiek.
Locatie: Muziekhuis, Middelstegracht 123, Leiden.
Deelname aan 8 sessies/bijeenkomsten € 175,-
Er is plaats voor maximaal 15 deelnemers.
Hieronder op de website kun je inschrijven met  vermelding van instrument.

Eric Boeren over de workshop:
In een serie van acht workshops gaan we veel spelen. Speelplezier staat voorop! Het gaat erom dat iedereen naar vermogen zal kunnen bijdragen aan het groepsresultaat. De arrangementen zullen daartoe waar nodig herschreven of aangepast worden. De workshop staat open voor amateurmusici van elk niveau en voor alle instrumenten. Wel mogen we een volle inzet van elkaar verwachten.

Duke Ellington heeft meer dan 45 jaar een orkest bijeen gehouden en meer dan 2000 composities geschreven. Vele daarvan zijn gebaseerd op worksongs, blues, Tiger Rag of I Got Rhythm. Maar, zoals ook bij de meeste Beatles-songs en, dichter bij huis, onze sinterklaasliedjes en het Wilhelmus: er zat altijd wel ergens een ‘twist’. Als je het Wilhelmus ‘in tweeën’ telt, verschuift na ‘Ben ik van Duitschen bloed’ het accent. Ook in Lucy In The Sky zit zo’n verschuiving. Of in de Stoomboot en Zie de maan. Ellingtons muziek zit vol met dit soort ‘hikken’. Zo moest iedere solist in C Jam Blues altijd de eerste vier maten onbegeleid spelen om vervolgens het blues-schema te spelen. Nou, dat valt nog niet mee. Weg zijn je automatismen waar je zo lang op geoefend hebt. Daar kan je niet meer op terugvallen, maar het maakt de muziek wel spannender. Daar zit de ruimte om met composities van Ellington ‘aan de haal te gaan’. Geen enkele ervan beschouwde hij als ‘af’. Aan ons is het om samen oplossingen te zoeken.

Als de bezetting bekend is zullen de arrangementen gemaakt worden. Of er wel of niet een zanger(es) bij is, zal dus gevolgen hebben voor het repertoire.

Nogmaals: de workshop is open voor iedereen. We gaan samen muziek maken.

Geen velden gevonden.